Glutenvrij reisverslag eten (+ restaurants) in Nepal

Posted by on oktober 13, 2016 in Wereldreis | 3 comments

Ik heb veel vragen gekregen over hoe het  glutenvrije eten mij is bevallen in Nepal, dus bij deze: mocht je ooit op reis gaan met Coeliakie – of een intolerantie voor gluten – here we go!

(Oh, neem voor de zekerheid zeker even dit kaartje mee. Had ik niet namelijk!)

nepali-card

 

 

 

 

 

 

(maar wees gerust, glutenvrij eten en genieten gaat lukken hoor!)

In Nepal wordt over het algemeen rijst gegeten wat natuurlijk hartstikke glutenvrij is. Daarbij serveren ze 9 van de 10 keer Dal Bhat of een Tepali set wat betekend dat je rijst krijgt met verschillende kleine bakjes eromheen met onder andere: linzensoep, groente of aardappel curry, chutney, gewokte groenten, een bakje yoghurt en een pittig sausje. Hier komen geen gluten aan te pas. Wees er wel even zeker van dat je duidelijk maakt dat je het gerecht zonder brood wilt, af en toe kwakten ze er een stuk naan brood over waar glutengevoelige buikjes niet blij van worden. Wel kun je vragen om papadum, dit is een gefrituurd broodje van linzenmeel, mits ze het in aparte olie willen bakken.

Nu begrijpen ze in Nepal over het algemeen niet wat het betekend als je zegt glutenvrij te moeten eten, dus de kans op kruisbesmetting is denk ik over het algemeen altijd aanwezig. Gelukkig bestaat Nepal uit eettentjes en hostels: je hebt veel eettentjes waar ze niets anders dan Dal Bhat serveren en waar je veilig kunt eten of kies voor de wat grotere, hippere restaurants mét schone keuken.

Dal Bhat

Super smaakvolle Dal Bhat @ new orleans restaurant

De eerste dagen was het ook voor mij zoeken wat ik nu precies kon eten. Ik had een hele zak maaltijdrepen meegenomen voor het geval dat, en dat geval dat was er in de eerste week al doorheen. Vooral ontbijten was even een zoektocht: in de middag at ik regelmatig Dal Bhat of een lunch salade met peulvruchten, die zijn er gelukkig in overvloed. Daarbij kunnen ze ook altijd een gebakken ei met wat groenten bakken. De avonden spreken voor zich: zoveel rijstgerechten, zoveel curry gerechten, komt helemaal goed, geen zorgen! Het voordeel aan Nepal is ook dat je prima kunt aangeven wat je wilt hebben, ook al staat het niet op de kaart (als het tenminste iets simpels is als een gebakken ei).

Goed, maar dan ontbijt: yoghurt met fruit, gebakken eieren, gekookte eieren, rijst (als je het aankunt), rijstepap en daar hield het bij mij wel een beetje mee op als je de andere plekjes die ik straks ga vertellen nog niet kent. Daarnaast is er in de supermarkt ook het één en ander glutenvrij te krijgen vooral van het merk Gùllon (maria biscuitjes, chocolate chip koekjes, chocolate koekjes, boterkoekjes) en rijstwafels vind je ook bijna overal (voor 2 euro, dus een voorraadje meenemen kan geen kwaad). Glutenvrij brood in de supermarkt heb ik niet kunnen spotten, helaas!

Ik ben niet in veel gebieden in Nepal geweest, shame on me want achteraf had ik graag meer willen zien, maar enkele aanraders zijn:

 • Or2K – glutenvrije pannenkoeken, glutenvrije spaghetti, glutenvrije brownie, glutenvrije creme brulée, glutenvrij maisbrood(!), glutenvrije boekweit wraps, muesli, glutenvrije falafel en in veel gerechten kunnen ze de gluten vervangen door bijv. rijst. Ook veel gerechten voor de veganisten en lactose intoleranten onder ons.  (Kathmandu en Pokhara)
 • Pho99 – Dit is een Vietnamees zaakje met veel glutenvrije (rijst) gerechten. Zo heb je Pho, een rijstnoedelsoep, lente rollen, spring rolls gefrituurd, salades met rijstnoedels, curry gerechten noem maar op! Pho99 is heaven voor glutenvrij en de eigenaar begreep gelukkig ook wat ik wel en niet kon eten. (oa. Kathmandu en Pokhara)
 • AM/PM – Een ‘organic’ hipster zaakje waar ze koffie met amandel of sojamelk verkopen. Ik heb hier af en toe een smoothie met avocado of acai bowl gehaald als ontbijt en daarnaast hebben ze ook heerlijke, dure, salades. (Pokhara)
 • French creperie – Ja dit was leuk! Deze zaak is nieuw geopend en ze bakken hier onwijs lekkere glutenvrije boekweit crepes. Alle crepes worden hier van boekweit gemaakt én de plaat wordt ook altijd goed schoongemaakt. Ik heb echt genoten van de crepes met avocado, geitenkaas, gekarameliseerde ui en champignon en wat baalde ik dat ik dit de laatste dag ontdekte!! (Pokhara)
 • Panoramix restaurant – Glutenvrije broodjes gemaakt van gierst en boekweitmeel! En daarnaast kunnen ze ook glutenvrije pannenkoeken, pakauda (gemaakt van boekweitmeel) én cakes maken (voor de cakes moet je even een dagje eerder komen zodat ze het kunnen maken). Persoonlijk vond ik het stokbroodje gemaakt van gierst niet heel erg lekker, maar ik ben ook een slechte broodeter. De eigenaar heeft een opleiding gedaan in Duitsland waar hij leerde glutenvrije producten te bakken, ik heb met hem gepraat en de beste man weet waar hij het over heeft: safe! (Pokhara)
 • Himalayan … – Ik ben een deel van de naam vergeten, ik denk café. Dit zit vlakbij Panoramix en hier kun je prima terecht voor glutenvrije mais, boekweit of gierst pannenkoeken met chocoladesaus! En neem van mij aan dat je als vrouw – en misschien ook wel als man – chocolade gaat missen in Nepal, gezien het daar ontzetten duur is. Natuurlijk hebben ze ook jam, honing of kaas mocht je niet zulke chocolade cravings als ik hebben :). Ik heb hier ook heerlijke shakshuka gehad, dit is een ei gerecht in tomatensaus met rijst, aanradertje! Naast deze zaak zit een leuk koffiezaakje waar je ook een heerlijke cappuccino met sojamelk kunt halen, score! (Pokhara)
 • Bliss raw cafe & garden – Wederom ontdekte ik deze leuke tent de laatste dag van mijn reis in Nepal, boehoe! Het zit gelegen in het hart van de Boeddha Stupa en alle gerechten zijn glutenvrij, suikervrij, melkvrij, troep vrij. Je vindt hier onder andere taartjes, cakejes, raw balls, smoothies en glutenvrije maaltijden. Ik was persoonlijk helemaal weg van het zaakje (en de bananenmuffins voor minder dan één euro).  (Kathmandu)
 • Piece eye hostel – Hier begrepen ze ook goed wat glutenvrij eten inhoudt en daarnaast hadden ze koffie met sojamelk, daarom wilde ik hem vooral even benoemen, haha. Heel tof hostel trouwens! (Pokhara)

Mocht je voor langere tijd naar Nepal gaan en zelf willen koken? Dan raadt ik je ‘Northlake view guesthouse‘ dit ligt aan de lakeside van Pokhara en hier heb je gedeeld klein keukentje tot je bezit. Hier heb ik zelf regelmatig glutenvrije banaanpannenkoekjes gemaakt en de eigenaar Anil is een schat. Ik denk dat als je even zoekt je meerdere guesthouses hebt waar je zelf een klein keukentje hebt kunt vinden!

Let wel even op: Oorspronkelijk worden Pakauda’s (gefrituurde ‘nuggets’ van groente, aardappel en oorspronkelijk kikkererwtenmeel) van kikkererwtenmeel gemaakt, maar de meeste zaakjes maken ze van tarwemeel en ik zou het risico absoluut niet lopen. Tenzij je naar Panoramix gaat, daar is het zeker glutenvrij! Daarnaast serveren ze ook veel fried rice, wat prima is zolang het zonder sojasaus wordt gebakken.

img_0882

Heerlijke spring rolls bij Pho99

img_0883

Glutenvrije rijstnoedel salade bij Pho99

img_1132

Boekweit wraps en falafel @ Or2K

img_1260

Eén van de zovele (goedkope!) glutenvrije Dal Bhat’s bij Sun well come

img_1269

Glutenvrij gierst stokbrood bij Panoramix

img_1367

Pho’tje @ Pho99

img_1369

Dé glutenvrije crepe @ french creperie

img_1417

Taartjes Bij Bliss raw café

img_1418

De glutenvrije producten staan trouwens gewoon tussen alle glutenvolle producten, even goed kijken dus!

Ik ben bang dat ik zelf af en toe sporen van gluten heb binnengekregen, maar echt ziek ben ik niet geweest (op één voedselvergiftiging die de hele groep had na). Ik heb wel gemerkt dat ik af en toe wat vermoeid was… maar stiekem is Nepal op zich ook wel een beetje vermoeiend met alle indrukken die ze nalaat 😉 Ik heb geen trekking gedaan, mocht je dat wel gaan doen zorg dan voor wat tussendoortjes/ontbijt óf leef enkel op Dal Bhat, ze moeten namelijk alles persoonlijk de bergen op tillen en veel keus aan eten is er niet (of neem even een zak boekweit meel uit de wat grotere supermarkt mee, vaak buiten de stad, zodat er eventueel pannenkoeken gebakken kunnen worden!).

Heb je nog vragen, tips, opmerkingen? Stuur me dan gerust een berichtje en wie weet kunnen we elkaar verder helpen.

 

Liefs, Taat.

3 Comments

 1. He wat leuk om te lezen! Ik heb geen concrete plannen om naar Nepal te gaan maar het is wel één van mijn droombestemmingen, dus fijn om te lezen dat glutenvrij over het algemeen goed te doen is. Ik eet ook veganistisch maar als ik het zo lees moet ook dat niet echt een punt vormen 🙂

  • Hé Willemijn, Ja zeker doen hoor! Een heel andere ervaring, heftig maar prachtig tegelijk. Ben je al vaker in Azië geweest? Veganistisch is denk ik geen probleem 🙂 Heel veel soja producten (ook melk) en je hebt ook plaatsen waar ze ‘scrambled egg’ van bijv. tofu maken en de curry’s en bhat’s lijken me sowieso geen probleem!

   • Ja dat lijkt me ook, vanuit je verslagen klinkt het in ieder geval als een prachtig land. Ik kom ‘net’ terug uit Indonesië (1,5 maand geleden, maar het is nog steeds wel eens wennen in Nederland) en dat vond ik ook prachtig, echt een geweldige ervaring en zeker goed eten 🙂 Fijne blog in ieder geval, ik blijf je volgen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *